Jedzenie na weselu – co i w jakiej ilości podać gościom? Jak zadowolić podniebienia gości weselnych?

podroz poslubna w azji

Menu weselne

Któż z nas nie kocha słodyczy? Nieodłącznym elementem weselnego menu są ciasta. Jak jednak dobrze wiemy: ciasto niejedno ma imię, a na pewno niejeden smak.

Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza i powszechniejsza. W sklepach znajdziemy wiele przysmaków serwowanych w Grecji. Jeśli jesteśmy po uszy zakochani w tym kraju, dlaczego by nie wykorzystać tego i nie wpleść Słonecznej Hellady w nasze menu weselne?

Wegetarianie, tak jak osoby jedzące mięso, również się zakochują, a potem planują śluby i huczne wesela. No właśnie, jeśli już dojdzie do wesela jaroszy, pozostaje ważne pytanie dotyczące menu.

Jesteśmy do szaleństwa zakochani Maroku i chcielibyśmy, by również goście weselni rozsmakowali się w nim? Warto zastanowić się nad „przemyceniem” kilku marokańskich potraw, które przybliżą kulturę tego kraju.

Dla wielu osób wesele bez alkoholu może wydawać się pomysłem co najmniej dziwnym. Przecież alkohol na stole weselnym to podstawa – jak inaczej wypić za zdrowie Pary Młodej oraz nabrać ochoty do zabawy?

Jeśli marzy wam się menu weselne w śródziemnomorskim klimacie, ale takie w którym oprócz ryb i owoców morza znajdą się również zupy, dania mięsne czy pierogi, koniecznie wybierzcie kuchnię chorwacką z jej bogactwem i różnorodnością smaków.

Lato to jakże piękna i smaczna pora roku! Planując weselne menu nie można oczywiście pominąć tortu, który swym smakiem i wyglądem powinien nawiązywać do tego co w lecie najcudowniejsze – słodyczy świeżych owoców oraz aromatu wielobarwnych kwiatów.

Jesień w pełni, dlatego proponujemy dziś weselne menu, złożone z potraw i produktów typowych dla tej pory roku. Dobrze ułożone jesienne menu, będzie nie tylko wyjątkowe aromatyczne i smaczne, ale także rozgrzeje zmarzniętych po podróży czy ceremonii w kościele gości.

Zapewnienie odpowiedniej ilości dobrego alkoholu to jedna z ważnych kwestii weselnych przygotowań – większość osób nie wyobraża sobie dobrej zabawy bez trunków. 

Szwedzkie stoły są czymś normalnym na weselach u naszych zachodnich sąsiadów. W Polsce niewiele osób jest do nich przekonanych. Wiele par obawia się takiego rozwiązania. Czy słusznie?

Rosół i schab z kością czy krem z brokułów i sushi? Jak powinno wyglądać menu weselne, aby zadowoliło naszych gości? O czym musimy pamiętać, żeby goście nie zdążyli zgłodnieć oraz aby zaspokoić ich apetyt na różne smaki?

Lato to piękna, ale i wymagająca pora roku. Organizując tak ważną uroczystość jaką jest ślub, trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia upałów. Warto więc zadbać, by letnie menu weselne było odpowiednio skomponowane.

Podczas przyjęcia weselnego nie może zabraknąć jednej z jego głównych atrakcji, a mianowicie: tortu weselnego. Tradycja głosi, że ma on zapewnić Państwu Młodym długie i słodkie życie.