Pomysł na menu weselne w klimacie marokańskim. Przykładowe potrawy kuchni marokańskiej, które mogą pojawić się na weselnych stołach

podroz poslubna w azji

Jesteśmy do szaleństwa zakochani Maroku i chcielibyśmy, by również goście weselni rozsmakowali się w nim? Warto zastanowić się nad „przemyceniem” kilku marokańskich potraw, które przybliżą kulturę tego kraju.

 Na weselu w stylu marokańskim nie może zabraknąć taginaNa weselu w stylu marokańskim nie może zabraknąć tadżina (by daniel-cavalcante )

Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Większość potraw jakie znamy, np. kuskus, tadżin czy harira są pochodzenia berberyjskiego. Beduini wprowadzili do kuchni takie przysmaki jak: mleko, daktyle, kaszę czy chleb. Podobno wymyślili też makaron. W kuchni marokańskiej zaobserwować a raczej zasmakować można też wpływy Maurów. Dzięki nim będąc w Maroku możemy rozkoszować się smakiem oliwek czy orzechów. Z kolei przyprawy, tak popularne tutaj wprowadzone zostały przez Arabów.

Zainteresują Cię również

Wiejski stół na weselu Wiejski stół na weselu
Jedną z ciekawszych, a przy tym smacznych atrakcji weselnych jest stół wiejski. Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy na nim...
Nietypowe torty weselne Nietypowe torty weselne
Młode Pary lubią zaskakiwać. Urządzając wesele z motywem przewodnim, warto pokusić się o stworzenie tortu, który będzie...

TagineTagine (by Jamie McCaffrey )

Danie główne

Flagowym daniem Maroka jest tadżin. W jego skład wchodzą duszone ziemniaki, marchew, kiszone cytryny, mięso lub ryby. Potrawa podawana jest w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Można zaserwować każdemu z gości osobne, mniejsze danie albo postawić na środku stołu jedno duże, by goście mogli je sobie nakładać na talerze. Tadżin może mieć różne wielkości.

Zamiast tradycyjnego rosołu można zaserwować gościom harirę – zupę z dodatkiem mięsa, warzyw i cieciorki.

W Maroku popularna jest również kasza kuskus. Jest ona dodatkiem do wielu potraw. Na weselu może pojawić się w formie małych kuleczek polanych mięsnym gulaszem.

Zainteresują Cię również

Kiedy i jak pokroić tort weselny? Kiedy i jak pokroić tort weselny?
Tort jest królem weselnego menu. Wielu gości na niego czeka. Ważny jest nie tylko wygląd i smak, ale i sposób podania. Kiedy...
Zimowe menu weselne Zimowe menu weselne
Nadeszła zima, podpowiadamy więc, co się może znaleźć na weselnym stole o tej porze roku. Oto nasze propozycje na dania...

Zupa hariraZupa harira (by fotos_dos_ornelas )

Dania na zimno

Na stołach mogą pojawić się smażone na głębokim oleju ryby i owoce morza. Do tego oliwki – zielone i czarne. Na półmiskach zamiast popularnych u nas wędlin mogą być poukładane kawałki pieczonej baraniny. Koniecznie powinny znaleźć się też sałatki (z dodatkiem kaszy kuskus lub cieciorki), świeże warzywa i okrągłe chlebki khobz.

Chlebki harcha - idealne na deserChlebki harcha - idealne na deser (by geowombats )

Desery

Maroko słynie też z przepysznych słodkości. Na stołach mogą pojawić się nadziewane masą migdałową rogaliki kaab el ghzal, pudding ryżowy, m'hanncha albo naleśniki z miodem. Nie może też zabraknąć świeżych owoców. Może uda nam się kupić owoce opuncji? Na talerzykach można ułożyć również suszone owoce i orzechy. Do tego herbata – berber whisky albo mocna czarna kawa.

Herbata w marokańskim klimacie…Herbata w marokańskim klimacie… (by hoteltangerina )

Zainteresują Cię również

Greckie menu weselne Greckie menu weselne
Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza i powszechniejsza. W sklepach znajdziemy wiele przysmaków serwowanych w Grecji. Je...
Jesienne menu weselne Jesienne menu weselne
Jesień w pełni, dlatego proponujemy dziś weselne menu, złożone z potraw i produktów typowych dla tej pory roku. Dobrze uło...

 

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location