Jesteśmy do szaleństwa zakochani Maroku i chcielibyśmy, by również goście weselni rozsmakowali się w nim? Warto zastanowić się nad „przemyceniem” kilku marokańskich potraw, które przybliżą kulturę tego kraju.
Na weselu w stylu marokańskim nie może zabraknąć tadżina (by daniel-cavalcante )
Kuchnia marokańska
Kuchnia marokańska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Większość potraw jakie znamy, np. kuskus, tadżin czy harira są pochodzenia berberyjskiego. Beduini wprowadzili do kuchni takie przysmaki jak: mleko, daktyle, kaszę czy chleb. Podobno wymyślili też makaron. W kuchni marokańskiej zaobserwować a raczej zasmakować można też wpływy Maurów. Dzięki nim będąc w Maroku możemy rozkoszować się smakiem oliwek czy orzechów. Z kolei przyprawy, tak popularne tutaj wprowadzone zostały przez Arabów.
Zainteresują Cię również
Tagine (by Jamie McCaffrey )
Danie główne
Flagowym daniem Maroka jest tadżin. W jego skład wchodzą duszone ziemniaki, marchew, kiszone cytryny, mięso lub ryby. Potrawa podawana jest w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Można zaserwować każdemu z gości osobne, mniejsze danie albo postawić na środku stołu jedno duże, by goście mogli je sobie nakładać na talerze. Tadżin może mieć różne wielkości.
Zamiast tradycyjnego rosołu można zaserwować gościom harirę – zupę z dodatkiem mięsa, warzyw i cieciorki.
W Maroku popularna jest również kasza kuskus. Jest ona dodatkiem do wielu potraw. Na weselu może pojawić się w formie małych kuleczek polanych mięsnym gulaszem.
Zainteresują Cię również
Zupa harira (by fotos_dos_ornelas )
Dania na zimno
Na stołach mogą pojawić się smażone na głębokim oleju ryby i owoce morza. Do tego oliwki – zielone i czarne. Na półmiskach zamiast popularnych u nas wędlin mogą być poukładane kawałki pieczonej baraniny. Koniecznie powinny znaleźć się też sałatki (z dodatkiem kaszy kuskus lub cieciorki), świeże warzywa i okrągłe chlebki khobz.
Chlebki harcha - idealne na deser (by geowombats )
Desery
Maroko słynie też z przepysznych słodkości. Na stołach mogą pojawić się nadziewane masą migdałową rogaliki kaab el ghzal, pudding ryżowy, m'hanncha albo naleśniki z miodem. Nie może też zabraknąć świeżych owoców. Może uda nam się kupić owoce opuncji? Na talerzykach można ułożyć również suszone owoce i orzechy. Do tego herbata – berber whisky albo mocna czarna kawa.
Herbata w marokańskim klimacie… (by hoteltangerina )
Zainteresują Cię również