Kuchnia chorwacka na weselu. Dania chorwackiej kuchni w weselnym menu.

Jeśli marzy wam się menu weselne w śródziemnomorskim klimacie, ale takie w którym oprócz ryb i owoców morza znajdą się również zupy, dania mięsne czy pierogi, koniecznie wybierzcie kuchnię chorwacką z jej bogactwem i różnorodnością smaków.

Na przystawkę świetnie sprawdzą się sałatki, np. z owocami morzaNa przystawkę świetnie sprawdzą się sałatki, np. z owocami morza (by alchen123 )

Na przystawkę

Przed daniem głównym weselnych gości uraczyć mogą popularne w Chorwacji półmiski z przekąskami, na które składają się różne rodzaje sera (mozzarella, owczy), wędlin (tradycyjna wędzona szynka, salami, pepperoni, bekon), warzywami (pomidory, papryczki, oliwki czy cebula), grzybami oraz grillowanym pieczywem z dodatkiem oliwy.

Zainteresują Cię również

Biały ślub i wesele Biały ślub i wesele
Róż, złoto, czerwień, a może klasyczna biel? Nie za nudno? Biel w naszej kulturze przypisywana jest ważnym uroczystościom i...
Obrączki ślubne z różowego złota Obrączki ślubne z różowego złota
Miedź w różnych jej odcieniach na dobre rozgościła się w sklepach jubilerskich i wnętrzarskich. Delikatny, różowawy, metaliczny...

Miłośników świeżych warzyw ucieszą sałatki na bazie z sałaty, pomidorów, zielonych ogórków, papryki, kukurydzy, oliwek i cebuli,  z dodatkiem oliwy i octu winnego lub majonezu. W wersji bogatszej z dodatkiem sera, owoców morza czy wędzonej szynki.

Kuchnia chorwacka to także wiele wyśmienitych zupKuchnia chorwacka to także wiele wyśmienitych zup (by ironypoisoning )

Zupy i dania główne

Zupy, czyli chorwackie juhy to przeważnie wywary z mięsa drobiowego lub jagnięcego z warzywami i makaronem, a także różnego rodzaju zupy rybne. Taka zupa będzie miłą odmianą dla tradycyjnego polskiego rosołu.

Wśród dań głównych można podać zarówno grillowane, pieczone lub gotowane ryby i owoce morza jak i mięsa – drób lub jagnięcinę. Ryby i owoce morza koniecznie w jasnym sosie na bazie śmietany, mięsa w sosie grzybowym - truflowym lub borowikowym. Z dodatków głównie kluski typu gnocchci, makarony (tagliatelle, fuzi, pljukanci, fusilli, penne), ryż lub ziemniaki oraz bukiety warzyw. Świetną alternatywą dla polskich gołąbków będzie chorwacka sarma. Przygotowuje się je z kapusty, liści winogron lub botwinki oraz mięsa mielonego. Na ciepło podać można także burek, czyli rodzaj pieczonego placka, zapiekanki z ciasta filo, wypełnionej wytrawnym farszem z mięsa, sera czy szpinaku.

Jedną z propozycji dania głównego mogą być pasty z owocami morza lub mięsemJedną z propozycji dania głównego mogą być pasty z owocami morza lub mięsem (by alchen123 )

Desery i ciasta

Kuchnia chorwacka obfituje w przepyszne ciasta i desery. Jako deser, weselnym gościom zaserwować można słodkie naleśniki z czekoladą, orzechami i bitą śmietaną, pucharki lodowe lub deser nazwie rožata – czyli pudding na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową.

Zainteresują Cię również

Ślub i wesele w odcieniach różu Ślub i wesele w odcieniach różu
Róż to jeden z najpiękniejszych i najbardziej optymistycznych kolorów z całej palety barw. To zdecydowanie kolor szczęścia, nie...
Mała czarna na wesele Mała czarna na wesele
Kiedyś nie do pomyślenia, dziś coraz częściej można ją spotkać na weselnych przyjęciach. O kim mowa? Oczywiście o małej czarnej....

Z ciast na weselnym stole pojawić się mogą przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača), a także savijača (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. Ciastem który zachwyci niejednego gościa jest z pewnością kremšnita, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem.

Efektownie na weselnym stole zaprezentuje się również rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek.

A na deser słodkie naleśniki z czekoladąA na deser słodkie naleśniki z czekoladą (by chrisbarber )

Strudel z wiśniami lub jabłkami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego jabłecznikaStrudel z wiśniami lub jabłkami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego jabłecznika (by comunicati )

Alkohole

Jeśli kuchnia chorwacka, to oczywiście nie może zabraknąć wyśmienitych win, białych i czerwonych, a także rakiji, czyli mocnego alkoholu wyrabianego z owoców, m.in. winogron czy śliwek. Do deseru podać można słodkie likiery – najpopularniejsze są wiśniowe i orzechowe.

W chorwackim menu weselnym nie może zabraknąć winaW chorwackim menu weselnym nie może zabraknąć wina (by sarahsampsel )

Zainteresują Cię również

Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych
Bywa że dobór odpowiedniego stroju na ślub i wesele spędza sen z powiek niejednego gościa weselnego, bez względu na płeć. Poniżej...
Wiejski stół na weselu Wiejski stół na weselu
Jedną z ciekawszych, a przy tym smacznych atrakcji weselnych jest stół wiejski. Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy na nim potrawy...