Jeśli marzy wam się menu weselne w śródziemnomorskim klimacie, ale takie w którym oprócz ryb i owoców morza znajdą się również zupy, dania mięsne czy pierogi, koniecznie wybierzcie kuchnię chorwacką z jej bogactwem i różnorodnością smaków.
Na przystawkę świetnie sprawdzą się sałatki, np. z owocami morza (by alchen123 )
Na przystawkę
Przed daniem głównym weselnych gości uraczyć mogą popularne w Chorwacji półmiski z przekąskami, na które składają się różne rodzaje sera (mozzarella, owczy), wędlin (tradycyjna wędzona szynka, salami, pepperoni, bekon), warzywami (pomidory, papryczki, oliwki czy cebula), grzybami oraz grillowanym pieczywem z dodatkiem oliwy.
Zainteresują Cię również
Miłośników świeżych warzyw ucieszą sałatki na bazie z sałaty, pomidorów, zielonych ogórków, papryki, kukurydzy, oliwek i cebuli, z dodatkiem oliwy i octu winnego lub majonezu. W wersji bogatszej z dodatkiem sera, owoców morza czy wędzonej szynki.
Kuchnia chorwacka to także wiele wyśmienitych zup (by ironypoisoning )
Zupy i dania główne
Zupy, czyli chorwackie juhy to przeważnie wywary z mięsa drobiowego lub jagnięcego z warzywami i makaronem, a także różnego rodzaju zupy rybne. Taka zupa będzie miłą odmianą dla tradycyjnego polskiego rosołu.
Wśród dań głównych można podać zarówno grillowane, pieczone lub gotowane ryby i owoce morza jak i mięsa – drób lub jagnięcinę. Ryby i owoce morza koniecznie w jasnym sosie na bazie śmietany, mięsa w sosie grzybowym - truflowym lub borowikowym. Z dodatków głównie kluski typu gnocchci, makarony (tagliatelle, fuzi, pljukanci, fusilli, penne), ryż lub ziemniaki oraz bukiety warzyw. Świetną alternatywą dla polskich gołąbków będzie chorwacka sarma. Przygotowuje się je z kapusty, liści winogron lub botwinki oraz mięsa mielonego. Na ciepło podać można także burek, czyli rodzaj pieczonego placka, zapiekanki z ciasta filo, wypełnionej wytrawnym farszem z mięsa, sera czy szpinaku.
Jedną z propozycji dania głównego mogą być pasty z owocami morza lub mięsem (by alchen123 )
Desery i ciasta
Kuchnia chorwacka obfituje w przepyszne ciasta i desery. Jako deser, weselnym gościom zaserwować można słodkie naleśniki z czekoladą, orzechami i bitą śmietaną, pucharki lodowe lub deser nazwie rožata – czyli pudding na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową.
Zainteresują Cię również
Z ciast na weselnym stole pojawić się mogą przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača), a także savijača (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. Ciastem który zachwyci niejednego gościa jest z pewnością kremšnita, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem.
Efektownie na weselnym stole zaprezentuje się również rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek.
A na deser słodkie naleśniki z czekoladą (by chrisbarber )
Strudel z wiśniami lub jabłkami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego jabłecznika (by comunicati )
Alkohole
Jeśli kuchnia chorwacka, to oczywiście nie może zabraknąć wyśmienitych win, białych i czerwonych, a także rakiji, czyli mocnego alkoholu wyrabianego z owoców, m.in. winogron czy śliwek. Do deseru podać można słodkie likiery – najpopularniejsze są wiśniowe i orzechowe.
W chorwackim menu weselnym nie może zabraknąć wina (by sarahsampsel )
Zainteresują Cię również