Kuchnia chorwacka na weselu. Dania chorwackiej kuchni w weselnym menu.

Jeśli marzy wam się menu weselne w śródziemnomorskim klimacie, ale takie w którym oprócz ryb i owoców morza znajdą się również zupy, dania mięsne czy pierogi, koniecznie wybierzcie kuchnię chorwacką z jej bogactwem i różnorodnością smaków.

Na przystawkę świetnie sprawdzą się sałatki, np. z owocami morzaNa przystawkę świetnie sprawdzą się sałatki, np. z owocami morza (by alchen123 )

Na przystawkę

Przed daniem głównym weselnych gości uraczyć mogą popularne w Chorwacji półmiski z przekąskami, na które składają się różne rodzaje sera (mozzarella, owczy), wędlin (tradycyjna wędzona szynka, salami, pepperoni, bekon), warzywami (pomidory, papryczki, oliwki czy cebula), grzybami oraz grillowanym pieczywem z dodatkiem oliwy.

Zainteresują Cię również

Biały ślub i wesele Biały ślub i wesele
Róż, złoto, czerwień, a może klasyczna biel? Nie za nudno? Biel w naszej kulturze przypisywana jest ważnym uroczystościom i...
Obrączki ślubne z różowego złota Obrączki ślubne z różowego złota
Miedź w różnych jej odcieniach na dobre rozgościła się w sklepach jubilerskich i wnętrzarskich. Delikatny, różowawy, metaliczny...

Miłośników świeżych warzyw ucieszą sałatki na bazie z sałaty, pomidorów, zielonych ogórków, papryki, kukurydzy, oliwek i cebuli,  z dodatkiem oliwy i octu winnego lub majonezu. W wersji bogatszej z dodatkiem sera, owoców morza czy wędzonej szynki.

Kuchnia chorwacka to także wiele wyśmienitych zupKuchnia chorwacka to także wiele wyśmienitych zup (by ironypoisoning )

Zupy i dania główne

Zupy, czyli chorwackie juhy to przeważnie wywary z mięsa drobiowego lub jagnięcego z warzywami i makaronem, a także różnego rodzaju zupy rybne. Taka zupa będzie miłą odmianą dla tradycyjnego polskiego rosołu.

Wśród dań głównych można podać zarówno grillowane, pieczone lub gotowane ryby i owoce morza jak i mięsa – drób lub jagnięcinę. Ryby i owoce morza koniecznie w jasnym sosie na bazie śmietany, mięsa w sosie grzybowym - truflowym lub borowikowym. Z dodatków głównie kluski typu gnocchci, makarony (tagliatelle, fuzi, pljukanci, fusilli, penne), ryż lub ziemniaki oraz bukiety warzyw. Świetną alternatywą dla polskich gołąbków będzie chorwacka sarma. Przygotowuje się je z kapusty, liści winogron lub botwinki oraz mięsa mielonego. Na ciepło podać można także burek, czyli rodzaj pieczonego placka, zapiekanki z ciasta filo, wypełnionej wytrawnym farszem z mięsa, sera czy szpinaku.

Jedną z propozycji dania głównego mogą być pasty z owocami morza lub mięsemJedną z propozycji dania głównego mogą być pasty z owocami morza lub mięsem (by alchen123 )

Desery i ciasta

Kuchnia chorwacka obfituje w przepyszne ciasta i desery. Jako deser, weselnym gościom zaserwować można słodkie naleśniki z czekoladą, orzechami i bitą śmietaną, pucharki lodowe lub deser nazwie rožata – czyli pudding na bazie z jajek, karmelu, mleka i likieru różanego z gorzką skórką pomarańczową.

Zainteresują Cię również

Ślub i wesele w odcieniach różu Ślub i wesele w odcieniach różu
Róż to jeden z najpiękniejszych i najbardziej optymistycznych kolorów z całej palety barw. To zdecydowanie kolor szczęścia, nie...
Mała czarna na wesele Mała czarna na wesele
Kiedyś nie do pomyślenia, dziś coraz częściej można ją spotkać na weselnych przyjęciach. O kim mowa? Oczywiście o małej czarnej....

Z ciast na weselnym stole pojawić się mogą przepyszne, tradycyjne makowce i orzechowce (makovnjača i orehnjača), a także savijača (štrudla), czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. Ciastem który zachwyci niejednego gościa jest z pewnością kremšnita, czyli pyszne ciasto francuskie z kremem waniliowym i cukrem pudrem.

Efektownie na weselnym stole zaprezentuje się również rapska torta, czyli ciasto z migdałami i likierem Maraschino w formie ślimaka oraz međimurska gibanica – wielowarstwowe ciasto francuskie przełożone 4 rodzajami nadzienia – z orzechów, sera, maku i jabłek.

A na deser słodkie naleśniki z czekoladąA na deser słodkie naleśniki z czekoladą (by chrisbarber )

Strudel z wiśniami lub jabłkami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego jabłecznikaStrudel z wiśniami lub jabłkami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego jabłecznika (by comunicati )

Alkohole

Jeśli kuchnia chorwacka, to oczywiście nie może zabraknąć wyśmienitych win, białych i czerwonych, a także rakiji, czyli mocnego alkoholu wyrabianego z owoców, m.in. winogron czy śliwek. Do deseru podać można słodkie likiery – najpopularniejsze są wiśniowe i orzechowe.

W chorwackim menu weselnym nie może zabraknąć winaW chorwackim menu weselnym nie może zabraknąć wina (by sarahsampsel )

Zainteresują Cię również

Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych
Bywa że dobór odpowiedniego stroju na ślub i wesele spędza sen z powiek niejednego gościa weselnego, bez względu na płeć. Poniżej...
Wiejski stół na weselu Wiejski stół na weselu
Jedną z ciekawszych, a przy tym smacznych atrakcji weselnych jest stół wiejski. Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy na nim potrawy...

 

Komentarze (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Pyyycha! Aż się głodna zrobiłam

There are no comments posted here yet

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location