Lato to piękna, ale i wymagająca pora roku. Organizując tak ważną uroczystość jaką jest ślub, trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia upałów. Warto więc zadbać, by letnie menu weselne było odpowiednio skomponowane.
Na letnim weselu nie może zabraknąć zimnych, gaszących pragnienie napojów (by barbbarbbarb )
Chłodne napoje
W menu nie powinno zabraknąć dużej ilości chłodnych napojów. Do ugaszenia pragnienia najlepiej sprawdzi się woda mineralna z cytryną i miętą lub soki z kruszonym lodem, najlepiej z orzeźwiających cytrusów – cytryn, limonek, pomarańczy i grejpfrutów. Słodzonych napojów lepiej unikać, gdyż zawarty w nich cukier doda nam tylko niepotrzebnych kalorii, a co za tym idzie energii i ciepła. Gorącą kawę i herbatę można zastąpić mrożoną – zwłaszcza herbaty miętowe z cytryną lub owocowe.
Zainteresują Cię również
Jako przystawki idealnie sprawdzą się lekkie sałatki (by the_wb )
Lekkie przystawki
Zamiast tradycyjnych, gorących zup, jak rosół czy flaki warto zaserwować gościom przepyszne i odświeżające chłodniki ze świeżego ogórka, pomidorów lub botwinki. W roli przystawek świetnie sprawdzą się również lekkie sałatki ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Ze słonych przekąsek lepiej zrezygnować.
Danie główne
Serwowane porcje powinny być mniejsze i lżejsze. Najlepiej zrezygnować z dań typu gulasz – na bazie zawiesistych sosów, tłustych, pikantnych i smażonych mięs oraz pszennych makaronów. Najlepszą opcją będą grillowane, pieczone w folii lub gotowane na parze warzywa, ryby i owoce morza oraz chude mięso. Dania powinny być przyprawione świeżymi ziołami z jak najmniejszą ilością soli.
Przepyszne chłodniki doskonale orzeźwią zmęczonych upałem gości (by calliope )
Jako danie główne najlepiej sprawdzi się chude, białe mięso serwowane w niewielkich porcjach (by avlxyz )
Zainteresują Cię również
Desery i owoce
Jako deser po daniu głównym można podać lody w pucharkach bądź rolady. Idealne będą również wszelkie desery na bazie zimnych jogurtów, galaretek i musów owocowych. Z owoców warto zaserwować arbuzy, które są cudownym sposobem na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia, a to dzięki temu że składają się głównie z wody (do 95 procent). Innymi doskonale nawadniającymi owocami są melony, jabłka i gruszki oraz wspomniane już cytrusy.
Alkohole
Alkohol i upał nie idą w parze. Wysokie temperatury sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na jego działanie oraz szybciej się odwadniamy. Dlatego najlepiej wstrzymać się ze spożywaniem większych ilości mocnego alkoholu do wieczora, kiedy upał nieco zelżeje. Do tego czasu wynajęty barman może gościom serwować wytrawne wino, wino musujace i kolorowe drinki z lodem, jak np. bardzo popularne Mojito.
W upalny dzień nie powinno zabraknąć świeżych owoców (by julianb )
Lody to doskonały, lekki deser (by cowb0y2000 )
Przygotowane przez barmana drinki przypadną do gustu wszystkim weselnym gościom (by merlin-phuket )
Do obiadu najlepsze będzie wino lub szmpan (by magnera )
Zainteresują Cię również