Jesienne menu weselne. Propozycja weselnego menu na ślub jesienią.

Jesień w pełni, dlatego proponujemy dziś weselne menu, złożone z potraw i produktów typowych dla tej pory roku. Dobrze ułożone jesienne menu, będzie nie tylko wyjątkowe aromatyczne i smaczne, ale także rozgrzeje zmarzniętych po podróży czy ceremonii w kościele gości.

Jesień to bogactwo smaków i aromatówJesień to bogactwo smaków i aromatów (by grafixer )

Smaki jesieni

Polska złota jesień to bogactwo smaków i aromatów. Przede wszystkim warzywa takie jak papryki, pomidory czy różne odmiany dyni, w tym cukinie oraz owoce takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Jesień to także pora grzybobrania.

Zainteresują Cię również

Biały ślub i wesele Biały ślub i wesele
Róż, złoto, czerwień, a może klasyczna biel? Nie za nudno? Biel w naszej kulturze przypisywana jest ważnym uroczystościom i...
Obrączki ślubne z różowego złota Obrączki ślubne z różowego złota
Miedź w różnych jej odcieniach na dobre rozgościła się w sklepach jubilerskich i wnętrzarskich. Delikatny, różowawy,...

Faszerowane papryki to danie, które można podać zarówno na ciepło jak i na zimno (by yolagringo )

Przystawki i sałatki

Na weselnym stole nie może zabraknąć zimnych przekąsek oraz sałatek. W jesiennym menu koniecznie więc powinny się znaleźć zapiekane, faszerowane mięsem lub grzybami warzywa, jak pomidory, papryka, cukinia oraz pieczarki. Z sałatek na pierwszym miejscu wymienić trzeba sałatkę jarzynową, a zaraz po niej sałatki z buraków czy kalafiora.

Na półmiskach z wędlinami nie może zabraknąć marynowanych grzybów i papryczek.

Rozgrzewające zupy

Jesienne zupy powinny być rozgrzewające i na bazie z produktów sezonowych. Gości uraczyć więc można pysznym kremem z dyni czy zupą z soczewicy. Kulinarnym tradycjonalistom zaserwować można natomiast barszcz ukraińskim lub zupę grzybową.

Smaczna i rozgrzewająca zupa dyniowaSmaczna i rozgrzewająca zupa dyniowa (by sb1954 )

Jesienna zupa grzybowaJesienna zupa grzybowa (by u-suke )

Dania na ciepło

Do dań na ciepło doskonale wpisujących się w jesienny klimat, zaliczyć bez wątpienia można leczo, bigos i strogonow. Popularne i lubiane gołąbki zaserwować można w nieco innej wersji, z kaszą gryczaną i grzybami. Alternatywą dla tradycyjnego leczo może być równie smaczne tagine z dynią i ciecierzycą.

Z dań mięsnych z pewnością sprawdzi się kurczak zapiekany ze śliwkami czy pieczona kaczka z jabłkami. Ponadto podać można schab ze śliwką czy gulasz wołowy w sosie grzybowym. Dodatkiem do mięs mogą być zapiekane, glazurowane warzywa jak buraczki czy marchewka.

W jesiennym menu nie może zabraknąć lecza W jesiennym menu nie może zabraknąć lecza (by fressmotron )

Zainteresują Cię również

Ślub i wesele w odcieniach różu Ślub i wesele w odcieniach różu
Róż to jeden z najpiękniejszych i najbardziej optymistycznych kolorów z całej palety barw. To zdecydowanie kolor szczęścia...
Mała czarna na wesele Mała czarna na wesele
Kiedyś nie do pomyślenia, dziś coraz częściej można ją spotkać na weselnych przyjęciach. O kim mowa? Oczywiście o małej...

Kaczka z jabłkami to świetna propozycja na główne danie (by roland )

Ciasta i desery

Jesień to pora roku kiedy w polskich sadach dojrzewają jabłka, gruszki i śliwki. Warto więc przygotować desery i ciasta na bazie z tych właśnie owoców. Na weselny stół może więc trafić ciesząca się od lat ogromną popularnością i mające wielu fanów szarlotka na ciepło, serwowana z gałką lodów waniliowych. Inne propozycje to zaskakujące, lekko korzenne ciasto marchwiowo-dyniowe.

Wielu gości doceni z pewnością pięknie prezentujące się tarty, np. tatin z karmelizowanymi jabłkami, czy tartę ze śliwkami. W ramach deseru po daniu głównym gościom zaserwować można gorące i słodkie crumble z jabłkami i śliwkami lub crumble z jabłkiem i gruszką. Wielu gości zachwyci się także deserem w postaci zapiekanych, faszerowanych orzechami w miodzie i suszoną śliwką, jabłkami i gruszkami.

Jesienne crumble z jabłkami lub gruszkami to wyśmienita propozycja na weselny deserJesienne crumble z jabłkami lub gruszkami to wyśmienita propozycja na weselny deser (by vialbost )

Obok słodkiej tarty tatin żaden gość nie przejdzie obojętnieObok słodkiej tarty tatin żaden gość nie przejdzie obojętnie (by saldalia )

Napoje i alkohol

Oprócz mocnego alkoholu, warto gości uraczyć rozgrzewającym ponczem na bazie herbaty i soku owocowego z nutką przypraw korzennych, oczywiście podanym na gorąco, czerwonym winem czy tradycyjnym, jabłkowym cydrem lub miodem pitnym.

Na weselu nie może także zabraknąć gorących napojów jak kawa i herbata, np. z cytryna czy sokiem malinowy.

Pyszny jabłkowy cydr można podać na zimno lub w postaci grzańcaPyszny jabłkowy cydr można podać na zimno lub w postaci grzańca (by djwtwo )

Zainteresują Cię również

Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych Jak nie ubierać się na wesele – poradnik dla gości weselnych
Bywa że dobór odpowiedniego stroju na ślub i wesele spędza sen z powiek niejednego gościa weselnego, bez względu na płeć....
Wiejski stół na weselu Wiejski stół na weselu
Jedną z ciekawszych, a przy tym smacznych atrakcji weselnych jest stół wiejski. Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy na nim...

 

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location