Jesień w pełni, dlatego proponujemy dziś weselne menu, złożone z potraw i produktów typowych dla tej pory roku. Dobrze ułożone jesienne menu, będzie nie tylko wyjątkowe aromatyczne i smaczne, ale także rozgrzeje zmarzniętych po podróży czy ceremonii w kościele gości.
Jesień to bogactwo smaków i aromatów (by grafixer )
Smaki jesieni
Polska złota jesień to bogactwo smaków i aromatów. Przede wszystkim warzywa takie jak papryki, pomidory czy różne odmiany dyni, w tym cukinie oraz owoce takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Jesień to także pora grzybobrania.
Zainteresują Cię również
Faszerowane papryki to danie, które można podać zarówno na ciepło jak i na zimno (by yolagringo )
Przystawki i sałatki
Na weselnym stole nie może zabraknąć zimnych przekąsek oraz sałatek. W jesiennym menu koniecznie więc powinny się znaleźć zapiekane, faszerowane mięsem lub grzybami warzywa, jak pomidory, papryka, cukinia oraz pieczarki. Z sałatek na pierwszym miejscu wymienić trzeba sałatkę jarzynową, a zaraz po niej sałatki z buraków czy kalafiora.
Na półmiskach z wędlinami nie może zabraknąć marynowanych grzybów i papryczek.
Rozgrzewające zupy
Jesienne zupy powinny być rozgrzewające i na bazie z produktów sezonowych. Gości uraczyć więc można pysznym kremem z dyni czy zupą z soczewicy. Kulinarnym tradycjonalistom zaserwować można natomiast barszcz ukraińskim lub zupę grzybową.
Smaczna i rozgrzewająca zupa dyniowa (by sb1954 )
Jesienna zupa grzybowa (by u-suke )
Dania na ciepło
Do dań na ciepło doskonale wpisujących się w jesienny klimat, zaliczyć bez wątpienia można leczo, bigos i strogonow. Popularne i lubiane gołąbki zaserwować można w nieco innej wersji, z kaszą gryczaną i grzybami. Alternatywą dla tradycyjnego leczo może być równie smaczne tagine z dynią i ciecierzycą.
Z dań mięsnych z pewnością sprawdzi się kurczak zapiekany ze śliwkami czy pieczona kaczka z jabłkami. Ponadto podać można schab ze śliwką czy gulasz wołowy w sosie grzybowym. Dodatkiem do mięs mogą być zapiekane, glazurowane warzywa jak buraczki czy marchewka.
W jesiennym menu nie może zabraknąć lecza (by fressmotron )
Zainteresują Cię również
Kaczka z jabłkami to świetna propozycja na główne danie (by roland )
Ciasta i desery
Jesień to pora roku kiedy w polskich sadach dojrzewają jabłka, gruszki i śliwki. Warto więc przygotować desery i ciasta na bazie z tych właśnie owoców. Na weselny stół może więc trafić ciesząca się od lat ogromną popularnością i mające wielu fanów szarlotka na ciepło, serwowana z gałką lodów waniliowych. Inne propozycje to zaskakujące, lekko korzenne ciasto marchwiowo-dyniowe.
Wielu gości doceni z pewnością pięknie prezentujące się tarty, np. tatin z karmelizowanymi jabłkami, czy tartę ze śliwkami. W ramach deseru po daniu głównym gościom zaserwować można gorące i słodkie crumble z jabłkami i śliwkami lub crumble z jabłkiem i gruszką. Wielu gości zachwyci się także deserem w postaci zapiekanych, faszerowanych orzechami w miodzie i suszoną śliwką, jabłkami i gruszkami.
Jesienne crumble z jabłkami lub gruszkami to wyśmienita propozycja na weselny deser (by vialbost )
Obok słodkiej tarty tatin żaden gość nie przejdzie obojętnie (by saldalia )
Napoje i alkohol
Oprócz mocnego alkoholu, warto gości uraczyć rozgrzewającym ponczem na bazie herbaty i soku owocowego z nutką przypraw korzennych, oczywiście podanym na gorąco, czerwonym winem czy tradycyjnym, jabłkowym cydrem lub miodem pitnym.
Na weselu nie może także zabraknąć gorących napojów jak kawa i herbata, np. z cytryna czy sokiem malinowy.
Pyszny jabłkowy cydr można podać na zimno lub w postaci grzańca (by djwtwo )
Zainteresują Cię również