Coraz częściej na weselach zamiast tortu pojawiają się słodkie babeczki, czyli cupcakes. Poniżej przedstawiam listę za i przeciw zastępowaniu tradycyjnego tortu muffinkami.
Za
- Babeczki mogą być w wielu smakach (np. orzechowym, waniliowym, malinowym, czekoladowym), dzięki temu każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Osoby na diecie bezglutenowej albo wegańskiej nie muszą już rezygnować z przyjemności zjedzenia tortu (w tym przypadku cupcakes).
- Różnorodność w dekorowaniu babeczek to jeden z największych plusów. Mogą mieć elementy wiosenne, np. kwiatki, ptaszki, listki albo miłosne: serduszka, łabędzie. Dodatkowo, każda z nich może być udekorowana pomysłowa papilotką.
- Cupcakes wyglądają pomysłowo i elegancko.
- Krojenie tortu jest pracochłonne, zwłaszcza kilkupiętrowego dla dużej liczby gości. W przypadku babeczek po prostu je rozdajemy gościom.
- Na szczycie wieży z babeczek można ustawić niewielki, symboliczny tort.
Przeciw
- Babeczki są droższe od tortu.
- Nie będziemy mieli pamiątkowego zdjęcia z krojenia tortu.
- Babeczkę je się nieco mniej wygodnie niż kawałek tortu. Trzeba uważać żeby nie ubrudzić się kremem. Obowiązkowy jest talerz i widelczyk.
- Każda babeczka spowita jest puszystym kremem. W upalne dni mogą się zwyczajnie… rozpłynąć.
Więcej minusów nie dostrzegam. Może wy macie jakieś przemyślenia odnośnie babeczek zamiast tortu weselnego?
Fot. Joel Olives