Sala bankietowa to miejsce stworzone z myślą o organizacji różnego rodzaju imprez okolicznościowych (zarówno dużych, jak i kameralnych): wesel, bankietów, studniówek, balów, imprez firmowych, a także spotkań rodzinnych.
Sala taka może znajdować się na terenie hotelu lub też zajmować zupełnie niezależny budynek.
Niektóre sale bankietowe dają upusty na wesela z dużą liczbą gości (by ksmillie )
Zainteresują Cię również
Zalety
Sale bankietowe, w przeciwieństwie do domów weselnych, nie są nastawione tylko na wesela. Organizowane są tu różne przyjęcia, dla różnej liczby osób. Sala bankietowa może być więc odpowiednia zarówno na wesele na 150 osób, jak i na bardziej kameralną uroczystość, np. obiad weselny (często obiekt posiada kilka sal, na różne okazje).
Wynajmując na wesele salę bankietową nie powinniśmy mieć problemu z przenocowaniem tych gości, którzy przyjechali z daleka. Sale posiadają zwykle pokoje gościnne.
Sala bankietowa to miejsce stworzone z myślą o organizacji różnego rodzaju imprez okolicznościowych (by uniquehotelsgroup )
Sala bankietowa często może zaoferować więcej możliwości niż domy weselne, na których ofertę składają się propozycje najbardziej typowe, najczęściej wybierane przez narzeczonych. Sale z dostępem do ogrodu czy tarasem stwarzają możliwość zorganizowania przyjęcia częściowo na powietrzu bądź w formie grilla (świetny pomysł na poprawiny!).
Oprócz samego przyjęcia właściciele sal oferują często dodatkowe usługi i atrakcje, na przykład limuzynę dla Pary Młodej, różnego rodzaju bufety i stoły tematyczne, pokazy sztucznych ogni i inne – w zależności od oferty konkretnej sali.
Dowiedzmy się, jak przedstawia się kwestia alkoholu (by robnas )
Minusy
Minusem sali bankietowej może być mniejsza niż w przypadku domu weselnego elastyczność jeśli chodzi o redukcję kosztów. Domy weselne często oferują możliwość wynajęcia samej sali, bez obsługi i cateringu. Natomiast jeśli chodzi o większość sal bankietowych – rezerwacja terminu przyjęcia to nie tylko rezerwacja miejsca, ale również wykupienie posiłków w ramach propozycji oferowanych przez dany lokal.
Wadą sal bankietowych (zwłaszcza dużych i popularnych) jest to, że w sezonie rzadko zdarza się mieć cały obiekt na wyłączność. Zwykle lokal posiada kilka sal i w każdej z nich może równolegle odbywać się wesele czy też inna uroczystość.
W wielu salach bankietowych dostępne są pokoje gościnne (by uniquehotelsgroup )
Na co zwrócić uwagę
Podobnie jak w przypadku domów weselnych i innych lokali organizujących wesela, koniecznie dowiedzmy się o wszystkie szczegóły oferty przed dokonaniem rezerwacji.
Zainteresują Cię również
Zwróćmy też uwagę na możliwe promocje i rabaty – na przykład za organizację uroczystości poza sezonem wiosenno-letnim.
Większość sal przygotowuje propozycje menu z wyszczególnieniem rodzajów i liczby potraw, przystawek, deserów. Jeśli nie jest to jasno określone w ofercie, dowiedzmy się, czy w cenie znajdują się ciasta, owoce, tort weselny oraz napoje bezalkoholowe (gorące i zimne), a także czy goście mogą z napojów korzystać bez ograniczeń.
Dowiedzmy się również, jak przedstawia się kwestia alkoholu. Niektóre sale zapewniają wyłącznie napoje bezalkoholowe; inne oferują alkohol, choć zwykle po dość wysokiej cenie. Upewnijmy się, czy nie obowiązuje nas opłata za wniesienie własnego alkoholu (tzw. „korkowe”).
Ustalmy, jak wyglądać będą dekoracje oraz czy oferta obejmuje dekoracje kwiatowe. A jak przedstawia się cena dodatkowych atrakcji (pokazów fajerwerków, fontanny czekoladowej czy stołów tematycznych – np. wiejskiego, rybnego, serowego)? Czy jest możliwość uzyskania którejś z tych atrakcji w ramach ceny podstawowej (bez dopłaty)?
Jakie jest nagłośnienie wybranej przez nas sali, jak przedstawia się jej akustyka oraz jak wygląda parkiet taneczny? Warto zwrócić też uwagę na układ sali – część do tańca i część do biesiadowania nie powinny znajdować się osobno (przy oddzielonych od siebie salach trudniej jest porwać gości do zabawy).
Ustalmy, jak wyglądać będą dekoracje (by mszeto )
Większość sal przygotowuje propozycje menu z wyszczególnieniem rodzajów i liczby potraw, przystawek, deserów (by mszeto )
Ceny
Ceny sal kształtują się różnie, w zależności od prestiżu i lokalizacji miejsca, a także rodzaju wynajętej sali, liczby gości i ewentualnych rabatów. W sezonie jesienno-zimowym ceny często są niższe nawet o 20%.
Cena „od talerzyka” to średnio 120-200 zł (bardzo często jest to 150-160 zł od osoby). Cena może zależeć od menu. Warto porozmawiać z właścicielami obiektu na temat przygotowania propozycji menu zamykających się w określonej kwocie.
Niektóre lokale dają upusty na wesela z dużą liczbą gości; inne zaś wręcz przeciwnie – liczą taniej wesela mniejsze (największe sale pozostają wolne i lokal może zorganizować równocześnie drugie wesele, my zaś rezerwujemy mniejszą salę, a koszty się obniżają).
Warto porozmawiać z właścicielami obiektu na temat przygotowania propozycji menu zamykających się w określonej kwocie (by ladymissmarquise )
Zainteresują Cię również